la-Buzau.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii buzoienilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

DNA: Fostul prefect de Buzău Paul Beganu și judecătorul Neculae Toader, urmăriți penal

DNA

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de:  

BEGANU PAUL, prefect al județului Buzău în perioada 2009-2012, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

luare de mită, 

abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 

fals intelectual

instigare la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, 

instigare la dare de mită  

CETERAȘ GHEORGHE, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de :

constituire a unui grup infracțional organizat

cumpărare de influență

trei infracțiuni de dare de mită  

TOADER NECULAE, judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

luare de mită și 

abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  

VASILE MIHAIL COSMIN, avocat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

constituire a unui grup infracțional organizat și 

complicitate la dare de mită  

IRIMIA ION, angajat al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență  

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

Procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, județul Buzău) în favoarea SC FORESTIERA ARDELEANA SRL a fost nelegal, obținerea dreptului de proprietate realizându-se în mod fraudulos, cu sprijinul unor persoane care au deținut funcții publice, acordat persoanelor care au promovat cererile de reconstituire a dreptului de proprietate. În acest mod s-a urmărit punerea în posesie și valorificarea imediată a suprafeței de teren.

Mecanismele de protejare și sprijin a intereselor persoanelor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate s-au fundamentat pe o strategie complexă, care a vizat omisiunea luării măsurilor legale de către reprezentanții cu atribuții decizionale, prin necontestarea în termenul legal a hotărârilor pronunțate de către instanțele de judecată, neasigurarea suportului instituțional pentru completarea probatoriului solicitanților, precum și urgentarea măsurilor administrative în vederea punerii în posesie, prin presiuni exercitate asupra reprezentanților ROMSILVA.

În acțiunea de revendicare promovată de SC FORESTIERA ARDELEANA SRL pentru suprafața de 5.132 ha terenuri forestiere, modul acțiune a fost conceput de Gheorghe Ceteraș, în calitate de cumpărător al unor drepturi litigioase de la moștenitor al unei presupuse persoane îndrituite, de către Paul Beganu, prefect al județului Buzău în perioada 2009-2012, în prezent comisar al Gărzii de Mediu Buzău, de avocatul Vasile Mihail Cosmin și de o altă persoană, fost angajat al Direcției Silvice Buzău.

Procesul de revendicare s-a derulat la Judecătoria Pătârlagele, județul Buzău, finalizându-se prin pronunțarea sentinței nr. 706/12.04.2011 de către președintele instanței, Neculae Toader, prin care s-a hotărât reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței menționate, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

În cadrul procesului s-au înregistrat disfuncții sau omisiuni în interpretarea cadrului legal și istoric de reconstituire a dreptului de proprietate, care au avut ca efect fundamentarea eronată a sentinței judecătorești și atribuirea unor importante suprafețe de teren fără respectarea flagrantă a legislației în vigoare, concomitent cu inacțiunea reprezentanților statului român în luarea măsurilor legale pentru contestarea acesteia. 

Deși sentința judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligație în sarcina reprezentanților celor două comisii (comisia locală Gura Teghii și a comisia județeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare.

De asemenea, deși Direcția Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituției Prefectului Județului Buzău, Comisiei Județene Buzău și Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluției

date prin sentința civilă nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat.

De asemenea, deși Direcția Silvică Buzău a solicitat, la data de 13.04.2011, Instituției Prefectului Județului Buzău și celor două comisii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea sentinței, acesta nu a fost formulat.

Toate persoanele menționate cunoșteau că prin activitățile derulate se aduc importante prejudicii statului român, prin diminuarea semnificativă a patrimoniului silvic, urmărindu-se favorizarea unor persoane care nu puteau dobândi terenuri conform legilor speciale de retrocedare, deposedarea fostei societăți (Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră) nefiind realizată în urma unui act abuziv săvârșit de către regimul comunist. 

În această modalitate, a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) in dauna statului.  

Concret, suspectul Ceteraș Gheorghe, în cursul anului 2010, împreună cu moștenitorul unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare și Vasile Mihail Cosmin s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5134,29 ha teren forestier – pădure - care aparținuse „Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înființatei SC FORESTIERA ARDELEANA SRL administrată de moștenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră și servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, suspectul Ceteraș Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranșe, suspectului Irimia Ion, angajat în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA care avea influență asupra prefectului județului Buzău – Beganu Paul și altor funcționari din cadrul regiei menționate, pentru a-i determina să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha revendicat de SC FORESTIERA ARDELEANA SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate.

În același scop, suspectul Ceteraș Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro prefectului județului Buzău – Beganu Paul, în legătură cu îndeplinirea și urgentarea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv: emiterea unei adrese conținând mențiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată având ca obiect suprafața de 5132,29 ha pădure revendicată de SC FORESTIERA ARDELEANA SRL, urgentarea punerii în posesie în condiții de ilegalitate a suspectului Ceteraș Gheorghe cu suprafața de teren anterior menționată și eliberarea titlului de proprietate. În schimb, Beganu Paul, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă și a determinat o persoană să falsifice o altă adresă,

astfel încât Ceteraș Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta, în condițiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor. Ca urmare, în anul 2011, acesta din urmă a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. 

Suspectul Ceteraș Gheorghe i-a remis suma de 250.000 euro judecătorului Toader Neculae din cadrul Judecătoriei Pătârlagele pentru a pronunța o soluție favorabilă acestuia în dosarul nr. 171/277/2011 care îi fusese repartizat spre soluționare și în care Ceteraș Gheorghe era parte. În schimb, judecătorul Toader Neculae, prin exercitarea cu rea – credință a funcției, în perioada februarie 2011 – 12.04.2011, a soluționat dosarul civil nr. 171/277/2011, având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25.08.2006 formulată de SC ARDELEANA FORESTIERA SRL. Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5132,29 ha pădure (din care suprafața de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunțării hotărârii judecătorești în proprietatea statului), în favoarea suspectului Ceteraș Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC ARDELEANA SRL,. Aceasta, în condițiile în care această societate nu deținea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră. Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 lei (echivalentul a 21,7 milioane euro). 

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.  

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentul de Informații și Protecție Internă și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește și: Terenurile din dosarul în care este vizat fostul prefect de Buzău, vândute unor investitori străini

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014